سهم۱۷ درصدی کشاورزی از صادرات غیر نفتی
تنش آبی یکی از مهمترین مسائل امروز در دنیا است، فعالیت کشاورزی مهمترین نوع فعالیت در بحث آمایش سرزمین است، امروزه در جهان ازیکطرف با افزایش مصرف و از طرفی با کمبود منابع مواجه هستیم، امنیت غذایی در اکثر کشورهای جهان معادل امنیت ملی است.
در نشست علمی تخصصی که در مرکز پژوهشهای توسعه و آینده نگری با عنوان “حکمرانی آمایش محور؛ سهگانه امنیّت آب و غذا و معیشت کشاورز” و با حضور سیّد جعفر حسینی، رئیس امور آمایش سرزمین و توسعه منطقهای سازمان برنامهوبودجه کشور بهعنوان مدیر علمی، اسکندر زند، استاد مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور و معاون پیشین وزارت جهاد کشاورزی و آرمین توحیدی، سرپرست گروه کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران بهعنوان سخنران به ایراد نقطهنظرات خود پرداختند.
حدود 17 درصد از صادرات غیرنفتی از بخش کشاورزی حاصل میشود
در ابتدای نشست سیّد جعفر حسینی، رئیس امور آمایش سرزمین و توسعه منطقهای سازمان برنامهوبودجه کشور بهعنوان مدیر علمی نشست، آمایش را توزیع بهینه جمعیت و فعالیت در عرصه جغرافیا دانست و گفت: مهمترین نوع فعالیت در بحث آمایش سرزمین موضوع فعالیت کشاورزی است، که هم اکنون حدود 18 درصد از اشتغال کشور در بخش کشاورزی و حدود 20 درصد از ارزشافزوده کشور در اقتصاد و همچنین حدود 17 درصد از صادرات غیرنفتی از بخش کشاورزی حاصل میشود و در بیشتر استانها بخش کشاورزی همگام بخش صنعت در حال فعالیت است و این امر میزان اهمیت و پر رنگی بخش کشاورزی را نشان میدهد. لذا در طی سال های اخیر مسئله امنیت غذایی در قالب واژگانی همچون اشتغال پایدار، مهاجرت به روستاها، اشتغال روستایی و خرید تضمینی کالاهای اساسی پیگیری شده است.
نیاز 75 درصدی بخش کشاورزی به حوزه آب
رئیس امور آمایش سرزمین و توسعه منطقهای سازمان برنامهوبودجه کشور در ادامه افزود: امروزه ما با موضوع تنش آبی مواجه هستیم و در تأسیس پروژههای جدید و یا تخصیص منابع به سایر پروژههای از پیش موجود اولویت اول با پروژههای آب و تأمین آب شرب است.
سیّد جعفر حسینی ادامه داد: اولین نکته در مورد تأمین آب این است که حدود 75 درصد از آب باید در بخش کشاورزی قرار بگیرد تا بتواند امنیت غذایی ما را تأمین کند؛ بنابراین ما باید چه به لحاظ سیاسی و چه به جهت ساختاری به موضوع امنیت غذایی توجه کنیم و در تأمین کالاهای اساسی به خودکفایی برسیم و بتوانیم نیازهای خود را در بحث امنیت غذایی تأمین کنیم چرا که از یک طرف با افزایش مصرف و از طرفی با کمبود منابع مواجه هستیم.